Event

Digital Child Annual Meeting Online 2022

WHEN 9 February, 2022 to 11 February, 2022 [AEST]
WHEREOnline via Zoom

Overview

DCAM is the Centre’s inaugural meeting for members. It is the centrepiece of knowledge-sharing and networking, with the aim to create links across members and the Centre’s six university nodes. DCAM is critical in establishing relationships, research teams, research agendas and project development and planning. Due to the latest COVID-19 outbreak, our inaugural DCAM will be held online via Zoom. You will have received the Zoom link and details via an Outlook meeting invitation. If you have questions, please contact your Node Business Support Officer or email info@digitalchild.org.au

Program

Please note that this program is subject to change. All sessions will be held online via Zoom. Recordings of some sessions will be made available. Download a printable version of the program.

Wednesday 9 FebruaryChair/sStart time WAStart time QLDStart time NSW/VICDuration
DCAM Kickstarter & Chatterbox
An informal Q&A to allow Centre members the opportunity to get to know each other. Participants will be randomly invited to answer questions such as: How did you know you wanted to do a PhD? What interests/excites you most about your research? If you were not an academic what would you be doing instead?
Lisa Walker8:30am10:30am11:30am15 mins
Welcome and Director's presentation
Acknowledgement of Country
Highlights of 2021 and opportunities for 2022
DCAM overview and objectives
Prof Susan Danby8:45am10:45am11:45am15 mins
Session 1: Fundamentals
Explore how research questions can be addressed through diverse theoretical and methodological positions. In breakout rooms, three panel members, each from a different discipline, will present a possible research project addressing one of the following research questions from their theoretical and/or methodological perspective:

Breakout room 1: How can technologies support children to develop their potential in development, health, and wellbeing?
Breakout room leads: Prof Simon Smith, Dr Sharon Horwood, Dr Laetitia Coles.

Breakout room 2: What mechanisms can be developed to support effective and equitable education at home and school?
Breakout room leads: Prof Michael Dezuanni, Prof Annette Woods, Prof Louise Paatsch

Breakout room 3: How can digital technologies maintain continuity of friendships for young children, and protect their rights as digital citizens?
Breakout room leads: Prof Tama Leaver, A/Prof Karen Murcia, Prof Lelia Green.
Prof Susan Danby
9:00am11:00am12:00pm60 mins
Session 2: Mentoring
Centre students and early career researchers (including RFs, RAs, CIs, PIs and AIs) will be invited to participate in small group mentoring activities to ask senior researchers the 'tough' questions, such as: how can I make the most out of my research career; how do I write a ‘killer’ grant application; how do I approach research leaders to initiate a collaboration; how can my research appeal to policymakers; how can I be competitive for promotion?
Breakout room leads: Prof Susan Danby, A/Prof Sonia White, A/Prof Karen Murcia, A/Prof Sonia White, Prof Annette Woods, Prof Michael Dezuanni, Prof Lelia Green, Prof Simon Smith.
Prof Annette Woods10:00am12:00pm1:00pm30 mins
Lunch/coffee
Break for lunch (QLD, NSW, VIC) or coffee (WA).
10:30am12:30pm1:30pm60 mins
Session 3: Program updates - Healthy, Educated, Connected
Hear from program co-leaders on current and proposed projects, and aims and Activity Plans for 2022.
Prof Sue Bennett11:30am1:30pm2:30pm60 mins
Session 4: Pitch and collaborate #1
In small group breakout rooms, discuss and respond to the Centre's grand challenges related to children and digital technologies, and propose ideas for research projects that could address these challenges. These big picture discussions will help inform the Centre's 2022 Research Activity Plan.
Breakout room leads: TBC
Prof Michael Dezuanni12:30pm2:30pm3:30pm60 mins
Close of day 11:30pm3:30pm4:30pm

 

Thursday 10 FebruaryChair/sStart time WAStart time QLDStart time NSW/VICDuration
DCAM Kickstarter & Chatterbox
An informal Q&A to allow Centre members the opportunity to get to know each other. Participants will be randomly invited to answer questions such as: How did you know you wanted to do a PhD? What interests/excites you most about your research? If you were not an academic what would you be doing instead?
Lisa Walker7:45am9:45am10:45am15 mins
Session 5: The way we work and research together - our culture
Connect with Centre members in a series of engaging and interactive activities facilitated by Mark Douglas (Director, ETHOS Consulting).
Prof Susan Danby and Mark Douglas8:00am10:00am11:00am120 mins
Lunch/coffee
Break for lunch (QLD, NSW, VIC) or coffee (WA).
10:00am12:00pm1:00pm45 mins
Session 6: Pitch and collaborate #2
In small group breakout rooms, discuss and respond to the Centre's grand challenges related to children and digital technologies, and propose ideas for research projects that could address these challenges. These big picture discussions will help inform the Centre's 2022 Research Activity Plan.'
Breakout leads: TBC
Prof Michael Dezuanni10:45am12:45pm1:45pm60 mins
Session 7: Longitudinal Family Cohort Study (LFCS) update and Q&A
The LFCS Working Group will present their achievements to date, aims and activity plan for 2022. A 20-minute presentation will be followed a Q&A hosted by Karen Thorpe and Juliana Gomes Zabatiero.
Prof Karen Thorpe11:45pm1:45pm2:45pm30 mins
Lunch/coffee
Break for lunch (WA) or coffee (QLD, NSW, VIC).
12:15pm2:15pm3:15pm30 mins
Session 8: Research with Indigenous participants and researchers
Ethical practices in research involving Aboriginal and Torres Strait Islander peoples and interests: an update from the Indigenous Research Working Group.
Dr Marnee Shay12:45pm2.45pm3.45pm45 mins
Session 9: Research ethics and the Digital Child
Consider different ethical themes/views, respond to the ethical issues that arise in research agendas and how these issues are different or similar across the Centre's research programs. A potential outcome of this session is to develop an edited book or special issue on Research Ethics and the Digital Child. Presenters include Prof Sue Bennett, Dr Kate Mannell, Dr Andy Zhao, Dr Luci Pangrazio and A/Prof Maryanne Theobald. Topics will include digital in the home and informal setting, engaging in digital ethnography practices, and analysis of digital ethnographic data.

A/Prof Steven Howard1:30pm3.30pm4.30pm60 mins
Close of day 2
2:30pm4.30pm5.30pm

 

Friday 11 FebruaryChair/sStart time WAStart time QLDStart time NSW/VICDuration
DCAM Kickstarter & Chatterbox
An informal Q&A to allow Centre members the opportunity to get to know each other. Participants will be randomly invited to answer questions such as: How did you know you wanted to do a PhD? What interests/excites you most about your research? If you were not an academic what would you be doing instead?
Lisa Walker8:30am10:30am11:30am15 mins
Session 10: Mapping the research of the Centre
In small group breakout rooms, we'll draw together the threads of the research discussions held over the week, with an aim of this mapping exercise to capture clear ways forward to progress the Centre's research.
Prof Leon Straker, Prof Lisa Kervin8:45am10:45am11:45am75 mins
Lunch/coffee
Break for lunch (QLD, NSW, VIC) or coffee (WA).
10:00am12:00pm1:00pm60 mins
Session 11: Longitudinal Family Cohort Study
This is the kick-off of developing the survey. Facilitated by the LFCS Working Group we will break into themes – Healthy, Educated, Connected – to commence the process of developing the survey content.
Prof Karen Thorpe11:00am1:00pm2:00pm60 mins
Session 12: Open forum
An opportunity to reflect on DCAM and share your thoughts on the Centre's plans for 2022.
Prof Daniel Johnson12:00pm2:00pm3:00pm30 mins
Final session and close
Prof Daniel Johnson12:30pm2.30pm3.30pm5 mins
Close of DCAM
12:35pm2:35pm3:35pm
DCAM dinners
QUT & UQ
Deakin
ECU & Curtin

Contact your Node BSO for details.


More Events

The Australian Research Council Centre of Excellence for the Digital Child acknowledges the First Australian owners of the lands on where we gather and pay our respects to the Elders, lores, customs and creation spirits of this country.

The Centre recognises that the examples we set in diversity and inclusion will support young children to respect and celebrate differences in all people. We embed diversity, inclusivity and equality into all aspects of the Centre’s activities and welcome all people regardless of race, ethnicity, social background, religion, gender, age, disability, sexual orientation and national origin.